Számla tételek (sorok) adatai részletesen

Sorszám

A tételek előtt az első mező a tétel sorszámát tartalmazza. A sorszámot a rendszer bevitelkor önállóan adja. Utólagos sor bevitelénél az utolsó sor sorszámához egyet ad és ez lesz az utólag bevitt sor sorszáma. Ha a le nem zárt bizonylatból sort törlünk annak a sornak a sorszáma kimarad jelezve, hogy itt sor törlés következett be, de a nyomtatáskor a sorok száma folyamatosan kerül kiírásra, ha kértük a konfiguráláskor a sorok számozását.

Cikk neve, új cikkek bevitele illetve meglévők adatainak módosítása

A második mező a cikk bevitelére szolgál. A cikk (termék vagy szolgáltatás) a cikk törzsállományból választható. A cikk számlára kerülő adatait (áfakulcs, vámtarifa szám, mennyiségi egység) a cikk törzsben kell megadni, ahol ezek kötelező mezők. Számlázáskor ezeket az adatokat megadni illetve módosítani nem lehet, biztosítva ezzel hogy egy adott cikk mindig ugyanazon áfakulccsal és vámtarifa számmal szerepeljen minden számlán.

Mennyiség

A mennyiség mezők kitöltése magától értetődő. Az adott cikkhez tartozó mennyiségi egységet a cikk választása után kijelzi a program, így a számlázási mennyiséget ebben az egységben kell megadni. Ha a számlázó rendszer együtt működik az ONLINE raktározó modullal, akkor a mennyiség mező elhagyásakor figyelmeztet, ha a beírt mennyiség a raktár készletet negatívba futtatja. Ekkor az billentyű lenyomásával léphetünk tovább, ha ez nem jelent számunkra problémát, vagy kijavíthatjuk a darabszámot.

Egységár

Az egységár mezők kitöltése szintén magától értetődő. A cikktörzsbe berögzített eladási ár mezők tartalmát a szerviz ablakban felajánlja a program. Lehetőség van a cégekhez megadni, hogy melyik ároszlop adatát ajánlja fel a program (ez cikk csoportonként változó lehet).

Kedvezmény

A kedvezmény mező lehetőséget biztosít a számla készítőjének arra, hogy a számla összegéből az ide beírt százaléknyi kedvezményt adjon. A kedvezmény negatív szám esetén drágítást jelent.

A képernyő alján látható a kedvezmény, nettó ÁFA, bruttó értéket a program a tételsorok letárolásával egy időben számolja ki és jeleníti meg. Ugyanekkor számítja ki a fejlécben szereplő bruttó összesen adatot is.
Hivatkozás és megjegyzés

Soronként adhatunk meg egy hivatkozási számot, pl. rendelési szám vagy a termék gyári száma. A megjegyzés mezőbe hosszabb szöveges megjegyzést írhatunk minden sorhoz, amit a beállított számlaképtől függően megjeleníthet a program a nyomtatott számlán is.

Legutóbbi cikkek: