Beállítások terminálszerveren

Miért van szükség külön beállításokra a terminálszerveren?

A kliens gépeken az exPanda program a c:\alfa könyvtár alatt hozza létre a temporális állományokat. Külön beállítás nélkül a terminálszerveren indított exPanda program is ebben a könyvtárban hozza létre a temporális fájlokat, méghozzá minden bejelentkezett felhasználó esetében.

Azért, hogy a felhasználók ne írják felül egymás fájljait, és hogy a program megfelelően tudjon működni, a terminálszerveren felhasználónként át kell irányítani ezeknek a fájloknak a helyét (temp és ini fájlok).

Szükséges beállítások

1. Minden felhasználó külön névvel kell bejelentkezzen a terminálszerverre

Minden távoli asztalt használó fizikai gépnek saját felhasználónévvel kell bejelentkezni. Például ha két gép van egy értékesítő pulton, akkor Gep1 és Gep2 eltérő felhasználóval lépjen be (otthoni bejelentkezésnél ez általában adott).

2. Temp könyvtár beállítása

Az All users indítópultjába be kell tenni az alábbi batch fájlt (vagy a rámutató parancsikont), így felhasználónként külön mappában fognak létrejönni a temporális fájlok.

if not exist "W:\" (
if not exist "c:\expauser\%username%" (
mkdir c:\expauser\%username%
)
subst W: "c:\expauser\%username%"
)

Az expauser mappa elnevezése tetszőleges, ettől eltérő elnevezést is be lehet állítani.

A batch fájl a terminál szerveres felhasználónak létrehoz egy könyvtárat a temporális fájlok tárolására és ezt felcsatolja mint W: meghajtót.

3. ExpandaTSZ.exe létrehozása

L:\alfa\tir\run\ExpandaIB.exe fájlról másolat készítése ExpandaTSZ.exe néven (L: meghajtó elnevezése cégenként eltérhet). Tehát a programok csak a nevükben térnek el egymástól.

4. Beállítások az EXPCFG.INI fájlban

A fájl helye: L:\alfa\tir\run\ini (L: meghajtó elnevezése cégenként eltérhet)

[PROGRAM_INDITAS]

TERMINAL_SZERVERES_EXENAME=EXPANDATSZ.EXE

5. Első belépés az ExpandaTSZ.exe indításával

Első belépéskor a program felír egy ODA.INI nevű fájlt a megfelelő mappába, valamint beállítja az ini fájlok meghajtó betűjelét az expcfg.ini fájlban:

TERMINAL_SZERVERES_INI_DRIVE=W:

A TERMINAL_SZERVERES_INI_DRIVE=W: sort nem szabad előre beírni, hagyni kell, hogy a program írja fel, mert ezzel együtt fogja az oda.ini fájlt is létrehozni.

Első belépéskor hibaüzenettel kiléptethet a program, de ezután szükség esetén kézzel javítva a TERMINAL_SZERVERES_INI_DRIVE sort, megadva a helyes W: paramétert, már be tudunk lépni a programba.

6. ODA.INI másolás kézzel

Ha a “c:\Documents and Settings\%username%\WINDOWS\oda.ini” fájl nem jönne létre magától, akkor kézzel kell felhasználónként bemásolni, feltéve, hogy a Windows itt keresi az ODA.INI fájlt.

7. Jogosultság állítás a c:\expauser mappára

A c:\expauser könyvtárra minden felhasználónak írási jogot kell adni. Ha a SUBST paranccsal létrehozott W: meghajtón nem érvényesülne az írási jog, akkor a TEMPDATIB_… MDB fájlokat is át kell másolni a c:\alfa\temp könyvtár alól.

8. expauser mappák létrehozása kézzel

Ha a batch fájlban nem akarjuk használni az md C:\expauser\%username% utasítást, akkor a c:\ expauser könyvtárat és abban a “username” nevű könyvtárakat kézzel létre kell hozni.

9. Parancsikon beállítása

Az exPanda programot indító parancsikonban az L:\alfa\tir\run\ExpandaTSZ.exe programot és útvonalat kell beállítani (az L: meghajtó elnevezése cégenként eltérhet).

Legutóbbi cikkek: