Leválogatás – REDISZ

Az alábbi leírásban a leválogatás – más néven REDISZ – fogalmát tisztázzuk, majd egy példán keresztül megnézzük, hogyan tudunk a leválogatás módszerével létező bizonylat felhasználásával új bizonylatot rögzíteni, annak tételeit leválogatni.

A leválogatás fogalma

A leválogatás – vagy REDISZ – olyan programfunkció, mely lehetővé teszi, hogy egy vagy több bizonylat soraiból válogathassunk össze egy új bizonylatot, miközben a forrás sorok egy másik státuszba tovább mozdulhatnak vagy törlődnek.

Például a vevői rendelésekből szállítási utasítás (diszpozíció) készíthető úgy, hogy a rendelések soraiból válogatunk tételeket egy szállítói utasítás bizonylatra. A kiszállítás nem csak egy rendelésből történhet, sőt még csak nem is egy sor teljes mennyiségének kiszállításáról van szó, hanem tetszőleges rész mennyiségek kiszállítása is megengedett.
A kiszállított rendeléseket (illetve mennyiségeket) az élő rendelésekből ki kell szedni és egy archív rendelésbe kell áttenni.

A leválogatás így lehetővé teszi, hogy

A leválogatás során az alábbi lehetőségekkel számolhatunk:

Példa a leválogatásra

A példában beszállítói szállítólevélből rögzítünk bejövő számlát. A bejövő számla érkezésekor a tételeket nem rögzítjük újra, hanem a Nem számlázott szállító bizonylatról válogatjuk le.

Az egyik nem számlázott beszállítói bizonylaton az alábbi tételek találhatók (a partnerhez több nem számlázott szállítólevél is tartozik):

Redisz_NemSzamlazottBeszallitas2

 

A bejövő számla rögzítése a bizonylatfej kitöltésével kezdődik. A bizonylatfejen adjuk meg ugyanazt a partnernevet, mely a szállítólevélen is szerepel. A Mozgás mezőben a Szállítóval beérkezés mozgást kell választanunk.

Redisz_BeszamlaFej

Beállítástól függően a program megjelenítheti automatikusan a leválogatás ablakot. Ha a leválogatás ablak nem jelenik meg, akkor előbb ki kell lépnünk a sorrögzítő ablakból (Escape billentyű vagy Mégsem ikonra kattintás), majd  a Tranzakciók ikonra kattintva és jelen esetben a Nem számlázott beszállítók menüpontra kattintva tudjuk felhívni az ablakot:

Redisz_BeszamlaTranzMenu

Az ablak megjelenítése gyorsmenüből is történhet, a bizonylatfej alatti területen az egér jobb gombjával kattintva:

Redisz_BeszamlaGyorsMenu

A megjelenő leválogatás ablak elemei:

Redisz_Ablak

A fenti ablakban a megadott partnerhez tartozó három szállítólevél sorait láthatjuk. A fenti képen az egy bizonylathoz tartozó sorokat kapcsos zárójel mutatja. Az ablak mezői:

A leválogatandó mennyiségek megadásának módjai:

Redisz_AblakOsszes

Redisz_AblakBizOsszes

Redisz_AblakSorokOsszes

Redisz_AblakSorokReszben

A leválogatást a Visszaír gombra kattintva vagy az F9 billentyűt leütve hajthatjuk végre, ekkor a kiválasztott mennyiségek a bejövő számlára kerülnek, a számlázandó szállítóról pedig törlődnek.

Mint látható, a bejövő számla bizonylatra került tételek mennyiségei megegyeznek a fenti képen a Tényleges oszlopban látható mennyiségekkel.

Redisz_BeszamlaAblak

A forrásbizonylaton a mennyiségek csökkentek a leválogatott mennyiségekkel.

Redisz_NemSzamlazottMaradek

Ha egy forrásbizonylat minden tétele leválogatásra került, akkor a forrásbizonylat törlődik.

Beállítástól függően a forrásbizonylat leválogatásra került tételei archiválásra kerülhetnek (a beállítást felhasználói igények alapján a program fejlesztői végzik). Ekkor az archív bizonylatokat tartalmazó ablakban a forrásbizonylattal azonos sorszámon jönnek létre bizonylatok, amelyek a leválogatott tételeket tartalmazzák. Résszámlázás esetén az archív bizonylat sorszáma kiegészül a “~T” karakterekkel, ahogyan a lenti képen is látható. Amikor a forrásbizonylat minden tétele leválogatásra került és a forrásbizonylat törlődött, akkor a bizonylatszám végéről törlődnek ezek a kiegészítő karakterek.

 Redisz_NemSzamlazottBeszallArchiv

 

 

 

Legutóbbi cikkek: