Készletoszlopok beállítása

felugyelet_bizonylattip_keszletoszlop

A készletoszlopok beállítása a Felügyelet/Bizonylattípusok/Készletoszlopok menüpont alatt történik.

Belépéskor betöltődik az aktuális beállítás. A módosítások csak a memóriában zajlanak, és csak mentéskor íródnak vissza a rendszerbe.

 

keszletoszlopok

Az első oszlopban (TELEP) a készletoszlop-beállítás telephelyhez rendelését adjuk meg. (Lásd később.) A második oszlopban (BIZTIP) a bizonylattípusok szerepelnek (egy adott készletoszlop több bizonylattípusból is épülhet).

A MOZGAS oszlopban külön paraméterként adjuk meg, hogy a bizonylattípus mely mozgása esetén változzon a készlet. Így egy bizonylattípus több sorban is szerepelhet, különböző mozgásokkal.

A program kivételkezeléssel dolgozza fel a beállításokat. Ha a mozgás mezőben **** szerepel, akkor a bizonylat minden mozgására vonatkozik a beállítás. A program először ellenőrzi, hogy az éppen készítés alatt lévő bizonylaton szereplő mozgás meg van-e adva kivételként, ha nem, akkor a **** mozgásnál beállított paraméterek szerint fog változni a készlet.

A készletoszlopokban adható meg, hogy milyen irányban változtassa a bizonylat a készlet mennyiségét.

A + jel esetén a bizonylaton szereplő mennyiség változás nélkül adódik a készlethez, – jel esetén pedig -1-el szorzott érték adódik a készlethez.

Több telephely esetén az egyes készletoszlopokat külön kell vezetni, hiszen külön raktárból dolgoznak, a szabad illetve egyéb készletértékek a különböző raktárak esetében természetesen nem fognak egyezni. A telephelyek elkülönítését a beállító ablak első, TELEP oszlopában végezzük.

Több telephely esetén a KESZLET táblát használjuk a készletoszlopok tárolására. A TELEP oszlopban állítjuk be, hogy az egyes telephelyek honnan vegyék a készletértékeket. A TELEP mező cikk értéke esetén továbbra is a CIKK táblát, egyéb érték esetén a KESZLET táblát használjuk. A KESZLET tábla mezői: Cikk, Telep, Készletoszlopok, és Napló.


telephelyek

A telephely kódok a TELEP táblában vannak megadva. Itt lehet beállítani azt, hogy az adott telephelyhez rendelhető-e készletoszlop beállítás is. A TELEP tábla karbantartója a Felügyelet/Telephelyek menüpontban érhető el.

Az aktuális felhasználó belépéskor megadja a nevét és jelszavát, és ezzel azonosítja magát. A KEZELO táblában találhatók a felhasználók adatai. Ezt a Felügyelet/Hozzáférés/Kezelők menüpontban érhetjük el, ahol felhasználónként megadjuk a hozzá tartozó telephely kódot. Így kapcsolható össze az adott felhasználó és telephely készletnyilvántartása. A felhasználó ennek eredményeképpen a saját telephelyének készletértékeit fogja látni.

felugyelet_hozzaferes_kezelo

A fentiek értelmében készletoszlopot bizonylattípus, mozgás, és telephelyfüggően lehet állítani.

Legutóbbi cikkek: